O víne

7 rád, ako skladovať otvorené a neotvorené víno

7 rád, ako skladovať otvorené a neotvorené víno | regioWine

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako dlho môžete skladovať víno? Je lepšie uchovať drahé víno, ktoré ste dostali ako dar roky alebo čím skôr vypiť? A čo v prípade, ak víno otvoríte a nezvládnete ho dopiť? 

O správnom skladovaní vína, o tom, ako dlho môžete držať víno otvorené, aby nestratilo na svojej kvalite a vlastnostiach, ale aj o tom, ktoré víno z domácich zásob je lepšie ochutnať ako prvé, si môžete prečítať práve v tomto článku.

Správne skladovanie vína – ako na to?

Ako sme už v úvode načrtli, skladovanie vína nie je len o tom, že ho uložíte do sekretára k ostatným fľašiam. Rozhodujúci je aj fakt, aká je optimálna doba skladovania vína. Okrem nej je to najmä teplota prostredia, svetlo, vlhkosť ale i vibrácie okolia.

 

Náš TIP: Mladé víno, vyrobené najneskôr v minulom roku, by z vašich zásob malo padnúť za obeť ako prvé. Viac si o mladom víne môžete prečítať v našom nedávnom článku na blogu.

Správne uchovávanie ešte neotvorených fliaš v mnohom ovplyvní kvalitu vína až do momentu, keď sa ho rozhodnete ochutnať. Aby ostala nezmenená, prinášame niekoľko rád, ako skladovať víno. Zopár z nich využijete celkom isto aj v prípade, ak ste si fľašku červeného či bieleho vína práve otvorili.

Rada prvá – Víno nemá rado svetlo

Prirodzené prostredie, v ktorom víno dozrieva a je aj primárne skladované, sú predsa vínne pivnice. I z toho logicky vyplýva, že by ste mali svoje zásoby chrániť pred slnečným žiarením, ale i intenzívnym umelým, či dokonca ultrafialovým svetlom.

Rada druhá – Víno s korkovou zátkou skladujte poležiačky

Na to, aby korok dôkladne utesnil hrdlo fľaše a zamedzil tak príchodu kyslíka alebo mikróbov je potrebné, aby bol v určitej miere zvlhčovaný. V momente, ako postavíte fľašu vína s korkovou zátkou na dlhšiu dobu do zvislej polohy, začne zátka časom vysychať a nastane presný opak. Víno stráca na svojich vlastnostiach a kvalite.

Rada tretia – Držte ho v jednotnej teplote

Niekde sa stretnete s názorom, že najlepšia teplota na skladovanie vína je v rozmedzí od 8-16 stupňov Celzia, iný odborník vám bez okolkov povie, že je to 12 °C. Ak však nemáte špeciálny box či domácu vinotéku, kde si viete teplotu regulovať, pamätajte, že ak ho budete skladovať v teplote okolo 10 °C, nič tým nepokazíte. Podstatné však ostáva, aby bola teplota skladovania konštantná.

Rada štvrtá – Víno rado odpočíva

Práve tak, ako si vy radi odpočiniete pri jednom či dvoch pohárikoch s priateľmi, alebo pri dobrom filme v piatok večer. Fľaše vína zbytočne neprenášajte a nepohybujte s nimi, ak to nie je nevyhnutné. Príkladom je víno, ktoré zreje v barikových sudoch aj niekoľko mesiacov, kým sa predstaví v plnej kráse na degustácii ako ukrytá perla drobného vinára vo vašom regióne.

Rada piata – S otvorenou fľašou vína dlho neotáľajte

Koľko je to dlho? Ak už víno otvoríte, mali by ste ho spotrebovať do jedného, maximálne dvoch dní. Na jeho opätovné uzatvorenie použite pôvodný originálny uzáver, utesnite čo najlepšie a uchovajte v chlade (v prípade, ak nemáte špeciálny box). Skvelým pomocníkom, ktorý by mal byť súčasťou domácnosti každého milovníka vína, je vákuová pumpa. Vďaka nej a vákuovým zátkam vydrží víno v otvorenej fľaši dlhšie, než obyčajne.

Rada šiesta – Otvorené víno neukladajte vodorovne

Ak ste chceli ochutnať menej známu odrodu a radi by ste na ochutnávku nechali aj partnerovi na druhý deň, snažte sa zachovať víno čo najmenej narušené. V tomto prípade neplatí, že by sa malo skladovať poležiačky. Tým sa totiž zväčší plocha tekutiny a v dôsledku toho prebehnú nežiaduce procesy oxidácie rýchlejšie.

Rada siedma – Doba skladovania vína je dôležitá

Kupujete víno v potravinách alebo e-shope do zásoby? Víno, ktoré bežne zoženiete v maloobchodnej sieti a nestojí vás polovicu výplaty, vypite v horizonte 1-2 rokov. Sú totiž mladé vína, na ktorých ochutnávku sa čaká už v tom istom roku, ako bolo hrozno zozbierané a naopak vína, ktorých výrobný proces zahŕňa aj niekoľkoročné zrenie vo fľaškách. 

Skladovanie vína, či už neotvoreného, alebo toho, ktoré ste z nejakého dôvodu museli odložiť na pár dní otvorené do chladničky, má svoje pravidlá. Veríme, že sme vám tie základné ozrejmili. V prípade, ak si nebudete istí, radi vám poradíme alebo vám názorne ukážeme vhodné podmienky skladovania vína priamo vo vinotéke a vínnej pivnici na jednej z našich prezentačných akcií.

Využite iba teraz zľavový kupón

Pri nákupe nad 15€ získate iba teraz ceľkovú zľavu 2% na celý nákup. Kupón je platný do nedele 15.3.2020.

 víno2020 

Chladič na víno Elegant Black

23.99
Aktívnu gélovú chladiacu vložku stačí vybrať z mrazničky, vložiť do chladiča a potom zasunúť fľašu, ktorá sa ochladí už o niekoľko minút. Gélová náplň navyše obmedzuje tvorbu kondenzu. Aktívne chladiče Vacu Vin
  • Účinná gélová náplň obmedzujúca tvorbu kondenzu, ktorá sa na rozdiel od vody rýchlejšie zamrazí a dlhšie ostáva chladná
  • Chladiacu vložku stačí vložiť do chladiča a zasunúť vínovú fľašu
  • Obsah ochladí za niekoľko minút a účinok chladenia bude niekoľko hodín
Správne teploty vína Enológovia všetci súhlasia s podstatným faktom: nič neovplyvňuje chuť vína tak, ako teplota. Z tohto dôvodu je nevyhnutné servírovať za účelom získania maximálneho pôžitku víno pri ideálnej teplote:
  • Bordeaux červené vína: 16 – 18 °C
  • Burgundské červené vína: 14 – 17 °C
  • Mladé, jemné a ľahké červené vína: 12 – 14 °C
  • Suché biele vína: 8 – 12 °C
  • Sladké vína: 6 – 8 °C
  • Šampanské: 7 – 10 °C
  • Ružové vína: 8 – 11 °C
 

Prevzdušňovač vína šedo-transparentný

14.49
Prevzdušňovač vína spomaľuje tok vína do pohára a umožňuje mu nabrať kyslík, aby sa obohatila chuť. Vďaka transparentnému krytu môžete tento výnimočný proces sledovať. Prevzdušňovač vína Vacu Vin
  • Vhodný na takmer všetky fľaše bez ohľadu na spôsob ich uzatvorenia
  • Pridáva do vína kyslík a prevzdušňuje ho, čím sa obohacuje chuť
  • Transparentný kryt
  • Možnosť uchytenia na hrdle fľaše
 

Súprava vákuových uzáverov 2-dielna

6.99
Súprava náhradných uzáverov k vákuovým pumpám na víno Vacu Vin. Vďaka rozoberateľnej konštrukcii je možné ich dôkladne umyť a zodpovedajú najvyšším hygienickým štandardom.

Vákuová pumpa na víno čierna (1pumpa, 2 zátky, 2 odlievky)

21.99
Vákuová pumpa je pumpa, ktorá v súčinnosti s priloženými vákuovými zátkami zabezpečí, že víno v už otvorenej vínovej fľaši vydrží dlhšie. Za týmto účelom je potrebné nasadiť vákuovú zátku do hrdla vínovej fľaše a odsať von zostávajúci vzduch. Zvukový signál, jemné „kliknutie“, oznámi dostatok odsatého vzduchu a vo vnútri fľaši sa tak vytvorilo optimálne vákuum. Oxidačný proces sa spomalí a víno si tak bude možné vychutnať i neskôr. Vákuové pumpy Vacu Vin
  • Spomalenie oxidačného procesu a predĺženie trvanlivosti vína
  • Inovatívny mechanizmus s patentovaným „kliknutím“, ktorý prezrádza optimálne vytvorenie vákua
  • Otvorené vínové fľaše sú po vákuovom uzatvorení trvanlivejšie
  • Nie je vhodné na šumivé vína
 

Vákuová pumpa na víno čierna (4 zátky)

21.99
Vákuová pumpa je pumpa, ktorá v súčinnosti s priloženými vákuovými zátkami zabezpečí, že víno v už otvorenej vínovej fľaši vydrží dlhšie. Za týmto účelom je potrebné nasadiť vákuovú zátku do hrdla vínovej fľaše a odsať von zostávajúci vzduch. Zvukový signál, jemné „kliknutie“, oznámi dostatok odsatého vzduchu a vo vnútri fľaši sa tak vytvorilo optimálne vákuum. Oxidačný proces sa spomalí a víno si tak bude možné vychutnať i neskôr. Vákuové pumpy Vacu Vin
  • Spomalenie oxidačného procesu a predĺženie trvanlivosti vína
  • Inovatívny mechanizmus s patentovaným „kliknutím“, ktorý prezrádza optimálne vytvorenie vákua
  • Otvorené vínové fľaše sú po vákuovom uzatvorení trvanlivejšie
  • Nie je vhodné na šumivé vína
 

Vákuová pumpa na víno čierna (2 zátky)

16.99
Vákuová pumpa je pumpa, ktorá v súčinnosti s priloženými vákuovými zátkami zabezpečí, že víno v už otvorenej vínovej fľaši vydrží dlhšie. Za týmto účelom je potrebné nasadiť vákuovú zátku do hrdla vínovej fľaše a odsať von zostávajúci vzduch. Zvukový signál, jemné „kliknutie“, oznámi dostatok odsatého vzduchu a vo vnútri fľaši sa tak vytvorilo optimálne vákuum. Oxidačný proces sa spomalí a víno si tak bude možné vychutnať i neskôr. Vákuové pumpy Vacu Vin
  • Spomalenie oxidačného procesu a predĺženie trvanlivosti vína
  • Inovatívny mechanizmus s patentovaným „kliknutím“, ktorý prezrádza optimálne vytvorenie vákua
  • Otvorené vínové fľaše sú po vákuovom uzatvorení trvanlivejšie
  • Nie je vhodné na šumivé vína