Becse Bor

Vitajte vo svete harmonických chutí a vôní Strekova.
Šťastím sú obdarení tí, ktorí sa narodili tam, kde je veľa dobrých vín…

Volám sa Jozef Becse, žijem na južnej časti Slovenska, v Mužli a tu vyrábam aj svoje víno.

O meste Mužla asi treba vedieť, že sa nachádza na brehu Dunaja, vedľa Štúrova, oproti Ostrihomu. Toto mesto malo veľký význam v histórii, čo sa týka vína, lebo odtiaľ dodávali víno do Ostrihomského Biskupstva, ale odtiaľto a z obce Obid dodávali víno na stôl katolíckych kňazov.

Vrch v Mužli je polohovaný na juh, zloženie pôdy je: hnedá ílovitá, lesná pôda, v jeho zložení zohráva dôležitú úlohu vápenec, lebo to je taká minerálna látka, ktorá je zodpovedná za vzniknuté kyseliny v hrozne, a následne vo víne. Kvantita vápnika dodáva kostru vína.

Väčší znalci tvrdia, že zostava pôdy sa podobá k pôde Burgundska, aj tam dozrieva hrozno na podobnej pôde.

Tým, že Mužla sa nachádza na najjužnejšej časti Slovenska, je to miesto spolu so susednými dedinami, kde najviac hodín svieti slnko.

V poslednej dobe sa často hovorí o globálnom oteplovaní, čo sa u nás preukazuje v tom, že modré hrozno sa tu cíti dobre a z tohoto regiónu môžeme ochutnať čoraz lepšie červené vína. Vedia to aj malokarpatskí vinári, a často k nám prichádzajú nakupovať hrozno.

Keď som začal sadiť hrozno, mal som 2-2,5 hektárov viniča, v súčasnosti obhospodarujeme 13 ha a 13 árov vinohradu.

Medzitým v roku 2008 sa zloženie firmy zmenilo, vzniklo Becse Bor s.r.o.

Druh vinice sme zvolili na základe tu pestovaných odrôd, ale nakoľko som dlhé roky pracoval v južnom Nemecku v oblasti šľachtenia viniča, a priniesol som odtiaľ určité druhy hrozna, ktoré boli na Slovensku neznáme.

Boli to modré odrody: Apolón – kríženec Frankovky modrej a Modrého portugalu, Cabernet Dorsa – kríženec Frankovky modrej a Cabernet Savignonu, Cabernet Kubín – kríženec Frankovky modrej a Cabernet Sauvignonu.

Okrem toho pre vlastné potešenie som vysadil Furmint, ktorý sa tu cíti tiež veľmi dobre. Jeho nevýhoda spočíva v tom, že má vysokú rodivosť a je nutné zredukovať nadbytočné strapce začiatkom augusta. Robím to aj pri ostatných odrodách, aby z hrozna z mojej vivice sa vyrobilo kvalitné víno.

Charakteristika mužlianskeho hrozna je v jeho vysokej cukornatosti, vo vysokom podiele alkoholu a aj jeho zloženie sa líši od vín, ktoré boli vypestované v inej oblasti.

Hrozno oberané s tou istou cukornatosťou ukáže u nás vyššie kyseliny, ako vína ktoré rodia v Strekove. Niekedy je to ale problém, že víno obsahuje veľa kyselín. Ale to sa ľahšie dá napraviť, ako chýbajúce kyseliny.