O víne

Čo je vertikálna a horizontálna ochutnávka vína? + 3 rady, ako degustovať víno

Čo je vertikálna a horizontálna ochutnávka vína? + 3 rady, ako degustovať víno | regioWine

Dostali ste pozvánku na degustáciu vína? Alebo ste sa do tohto moku zahľadeli natoľko, že by ste sa radi nejakej zúčastnili?

V tom prípade čítajte ďalej. V nasledujúcich riadkoch vám vysvetlíme, že nie je tak úplne jedno, či si vyberiete ochutnávku horizontálnu, vertikálnu, alebo všeobecnú.

Nakoniec pridáme niekoľko tipov, vďaka ktorým nikomu z prítomných ani len nenapadne, že ste v degustácii nováčikom.

Aké víno sa degustuje na horizontálnej, vertikálnej a všeobecnej ochutnávke

Okrem veľkých podujatí, ako sú vínne festivaly alebo vínne cesty, usporadúva aj mnoho menších regionálnych vinárstiev vo vašom okolí komorné a veľmi príjemné ochutnávky. Ak s degustáciou vína ešte len začínate, a neviete, ktorým smerom sa vydať, odporúčame navštíviť práve podobné podujatie

V príjemnej atmosfére sa stretnete priamo s ľuďmi, ktorí víno vyrábajú a máte možnosť naučiť sa spoznávať jednotlivé zákutia vína od tých najpovolanejších. Informácie z prvej ruky, poznatky získané desaťročiami tvrdej práce a mnohokrát i tajomstvá a originálne receptúry, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. To je atmosféra, ktorou vás ochutnávka vína v menšom vinárstve naprosto pohltí.  Na ktorú sa vyberiete?

Vertikálna ochutnávka vína

Ak na pozvánke stojí, že vás čaká vertikálna degustácia, nájdete tam zrejme aj informáciu o tom, aký druh vína, prípadne od akého výrobcu, sa bude ochutnávať. Pri vertikálnej ochutnávke si predstavte čosi ako časovú os vybraným druhom vína.

Jedným z príkladov je, ak sa vinárstvo rozhodne usporiadať ochutnávku vína odrody Rizling Vlašský. Vo vínnej pivnici alebo vinotéke návštevníkom predstaví postupne Rizling Vlašský 2017, Rizling Vlašský 2016, Rizling Vlašský 2015, prípadne ďalšie ročníky zo svojej produkcie.

Cieľom vertikálnej degustácie je práve prierez a ochutnávka viacerých ročníkov z jednej odrody. Postupuje sa od najmladšieho po najstarší ročník.

Horizontálna ochutnávka vína

V prípade, ak sa chystáte na degustáciu horizontálnu, tá sa od vyššie uvedenej líši v jednom zásadnom bode. Pripravte sa na to, že budete ochutnávať vína, ktoré vzišli z vínnych pivníc v jeden ročník. Je to najmä produkcia vín od rôznych vinárov z jedného regiónu alebo aj rôznych lokalít. Na horizontálnej ochutnávke môžete ochutnávať napríklad Frankovku modrú 2016 od viacerých vinárov a posúdiť tak, ktorá vám chutí najviac.

Všeobecná ochutnávka vína

Na všeobecných ochutnávkach vína, ktoré nie sú nijako špeciálne definované, je najdôležitejšie to, v akom poradí sa jednotlivé vína ochutnávajú. Každý usporiadateľ vie, že ako prvé by sa malo ochutnávať suché víno, následne polosuché, polosladké a až na samotný koniec víno sladké.

V prípade, ak sa navyše degustuje viac druhov, prednosť majú vína šumivé, potom biele a nakoniec červené vína. Vína s vyšším podielom cukru by mali byť vždy na konci ochutnávky. Posledné pravidlo je opakom bontónu, na aký sme v živote zvyknutí. Platí, že mladšie ročníky majú prednosť pred staršími.

Tipy, ako degustovať víno ako profesionál

Čaká vás jedna z prvých degustácii vo vašom živote? Len žiaden stres. Niekoľko dobrých rád nájdete na našom blogu v článku Hodnotíme víno s odborníkmi + 4 dobré rady pri posudzovaní vína. Vo všeobecnosti sa však vie, že milovníci vína sú prívetiví ľudia, ktorí vždy radi rozšíria svoje rady o nováčikov. Ak však nechcete vyzerať ako úplní amatéri, prinášame vám skvelé tipy, ako ochutnávať víno bez toho, aby ste upadli do zahanbenia.

Tip číslo jeden – eliminujte rušivé vplyvy

O tom, aké vycibrené zmysly máte, nerozhoduje len príroda, ale aj prostredie, v ktorom sa degustácia koná. A v značnej miere to viete ovplyvniť aj vy sami.

Pred a počas ochutnávky si neotupujte chuť a čuch fajčením či inými alkoholickými nápojmi. Neodporúča sa ani výrazný parfém alebo kolínska a pokrmy, ktoré obsahujú výrazné chute (korenisté a pikantné jedlá).

Tip číslo dva – sledujte hladinový disk

Čo to je? Miesto, kde sa hladina vína dotýka steny pohára na degustáciu. Ak chcete posúdiť intenzitu, sýtosť a odtiene farby, najlepšie ich zhodnotíte, ak sa zameriate presne na toto miesto.

Všímajte si ho už v momente, keď vám víno do pohára nalievajú a ak si nie ste istí, jemne krúžte pohárom proti dennému svetlu, aby ste hladinový disk mohli pozorovať z toho najlepšieho uhla.

Tip číslo tri – voňajte trikrát

Ak sa chystáte posudzovať a hodnotiť odor vína, vaše čuchové bunky zaktivizujte pri každej vzorke minimálne trikrát. Najskôr ovoňajte víno, keď sa vám v pohári ustáli. Druhýkrát môžete vôňu zachytiť v momente, keď budete posudzovať aj farbu vína – pri jemnom krúžení pohárom. Posledný nádych nosom pre potreby ochutnávania by ste mali urobiť tak, že pohárom o čosi prudšie zatrasiete. Týmto spôsobom môžete zachytiť všetky tri stupne odoru vína (primárnu arómu, sekundárnu arómu, ale i terciárnu). 

 

Veríme, že sme vám o kúsok priblížili priebeh a druhy ochutnávok. Ďalší krok – zúčastniť sa na nejakej z degustácií vína, je už len na vás. Stačí, ak si vytipujete jednu z vychýrených vínnych ciest alebo si odsledujete kalendár podujatí vinárstva z vášho okolia.

Využite iba teraz zľavový kupón

Pri nákupe nad 25€ získate iba teraz ceľkovú zľavu 5% na celý nákup. Kupón je platný do nedele 29.3.2020.

 ochutnavka-vina20