Ingrediencie:
PL – polievková lyžica
ČL – čajová lyžica
Vyprážaný karfiól
1 ks stredne veľký karfiól
100 g hladá múka
1/2 ČL kypriaci prášok
100 ml suché biele víno
400 ml rastlinného oleja na vyprážanie
soľ
citrón na podávanie
Majonéza
100 ml kvalitnej majonézy
1-2 strúžky cesnaku
1/2 PL nastrúhanej citrónovej kôry
soľ a čerstvo namleté čierne korenie
nasekaný čerstvý kôpor
Zdroj: fresh.iprima.cz
POSTUP
” Zabudnite na mastnú hotovku z krčmy, toto je zimná lahôdka par excellence. Vegetariáni vás budú milovať, mäsomilci zaspomínajú na svoje detstvo. “
1. Karfiól umyte, zbavte listov a nakrájajte (i s hlúbom) na 1 cm hrubé plátky. Poukladajte ich vedľa seba do panvice, zalejte do polovice vodou, zľahka osoľte, priklopte a duste do polomäkka asi 1-2 minúty z každej strany. Vyberte ich a nechajte odkvapkať. Rovnakým spôsobom poduste všetky plátky karfiolu.
2. Múku premiešajte s kypriacim práškom a štipkou soli a vyšľahajte vidličkou s vínom.
3. Do hrnca nalejte olej aspoň do výšky 5 cm a rozohrejte ho. Plátky karfiolu ponorte do cestíčka, nechajte zľahka odkvapkať a usmažte v rozpálenom oleji na strednom stupni dozlatista, trvá to asi 3-4 minúty z každej strany.
4. Vypražený karfiol vyberte, položte na papierovú utierku a nechajte do nej vsiaknuť prebytočný tuk.
5. Majonézu premiešajte s citrónovou kôrou. Cesnak ošúpeme, vylisujte do majonézy, dochuťte soľou a korením, premiešajte a posypte kôprom.
6. Obaľovaný karfiol podávajte horúci s majonézou a plátkami citróna.
Užite si to! Dobrú chuť.
ODPORÚČAME K VÍNAM