Recepty, Torty, dezerty

Recept: Somló halušky

Recept: Somló halušky
[ultimate_spacer height=”40″ height_on_tabs=”30″ height_on_tabs_portrait=”30″ height_on_mob_landscape=”20″ height_on_mob=”20″]
[ultimate_spacer height=”40″ height_on_tabs=”30″ height_on_tabs_portrait=”0″ height_on_mob_landscape=”0″ height_on_mob=”0″] [ultimate_spacer height=”40″ height_on_tabs=”30″ height_on_tabs_portrait=”30″ height_on_mob_landscape=”20″ height_on_mob=”20″][bsf-info-box icon_type=”custom” icon_img=”id^6894|url^https://regiowine.sk/wp-content/uploads/2019/03/recept-ikona-porcie-1.png|caption^null|alt^Počet porcií|title^Počet porcií|description^Počet porcií” img_width=”48″ hover_effect=”style_2″ pos=”left” desc_font_color=”#000000″]Počet porcií
6-8 porcií[/bsf-info-box][bsf-info-box icon_type=”custom” icon_img=”id^6893|url^https://regiowine.sk/wp-content/uploads/2019/03/recept-ikona-cas-pripravy-2.png|caption^null|alt^Čas prípravy|title^Čas prípravy|description^Čas prípravy” img_width=”48″ hover_effect=”style_2″ pos=”left” desc_font_color=”#000000″ css_info_box=”.vc_custom_1551781463987{margin-top: -20px !important;}”]Čas prípravy
25 minút[/bsf-info-box][bsf-info-box icon_type=”custom” icon_img=”id^6892|url^https://regiowine.sk/wp-content/uploads/2019/03/recept-ikona-narocnost-pripravy-2.png|caption^null|alt^Náročnosť prípravy|title^Náročnosť prípravy|description^Náročnosť prípravy” img_width=”48″ hover_effect=”style_2″ pos=”left” desc_font_color=”#000000″ css_info_box=”.vc_custom_1551781470093{margin-top: -20px !important;}”]Náročnosť prípravy
nízka[/bsf-info-box]
[ultimate_spacer height=”20″ height_on_tabs=”20″ height_on_tabs_portrait=”20″ height_on_mob_landscape=”20″ height_on_mob=”20″]

Ingrediencie:

PL – polievková lyžica
ČL – čajová lyžica

Vanilkocé cesto:
7 ks vajec
7 PL krupicového cukru
7 PL hladkej múky
2 ČL vanilkového cukru

Kakaové cesto:
7 ks vajec
7 PL cukru
4 PL hladkej múky
3 PL kakaového prášku

Orechové cesto:
7 ks vajec
7 PL cukru
4 PL hladkej múky
3-4 PL mletých orechov

Vanilkový puding:
1,5 l mlieka
4 balíky Zlatého klasu
6 PL cukru
1 maslo (250 g)

Rumová poleva:
0,5 l vody
20 dkg cukru
3-4 dl rumu

Čokoládová poleva:
16 dkg práškového cukru
2 bal. vanílkového cukru
4 vaječné žĺtky
2 ČL hladkej múky
2 PL kakaového prášku
2 PL rumu
20 dkg horkej čokolády na varenie
0,5 l mlieka

Plnka:
ríbezľový alebo čučoriedkový džem
hrozienka máčané v rumovej vode
na hrubo sekané orechy

K servírovaniu:
šľahačka
čokoládová poleva

POSTUP

Príprava tohto receptu zaberie len pár minút a sú veľmi chutné. A navyše aj pekne farebné.


1.
Z mlieka a z pudingového prášku uvaríme hustý puding, keď vychladne, zamiešame doň 250 g masla.

2. Zo surovín upečieme 3 druhy piškótového cesta a necháme vychladnúť.

3. Vanílkové cesto položíme na dno plechu, pokropíme s 1/3 rumovej zálievky, potrieme lekvárom, posypeme orechami a hrozienkami, a natrieme polovicu pudingového krému.

4. Nasleduje kakaové piškótové cesto, a zopkujeme tie isté kroky 1/3 rumovej zálievky, lekvár, orechy + hrozienka a druhá časť pudingového krému.

5. Nasleduje orechové cesto, to len zalejeme rumovou polevou, natrieme lekvárom a posypeme orechami a hrozienkami.

6. Na jednu noc odložíme do chladničky.

 

Čokoládová poleva:

1. Práškový a vanilkový cukor vyšľaháme so žĺtkami do penista, pridáme múku, kakaový prášok a rum.

2. Horkú čokoládu dame s mliekom variť, ak sa čokoláda rozpustí v mlieku, primiešame aj zmes a varíme, až kým nezhustne.

 

Servírovanie:

1. Pomocou lyžice vykrájame halušky, ozdobíme šľahačkou a polejeme hustou čokoládovou polevou.

[ultimate_spacer height=”40″ height_on_tabs=”30″ height_on_tabs_portrait=”30″ height_on_mob_landscape=”20″ height_on_mob=”20″]
[ultimate_spacer height=”40″ height_on_tabs=”30″ height_on_tabs_portrait=”30″ height_on_mob_landscape=”20″ height_on_mob=”20″]

ODPORÚČAME K VÍNAM