Recepty, Torty, dezerty

Recept: Somló halušky

Recept: Somló halušky
Počet porcií
Počet porcií
6-8 porcií
Čas prípravy
Čas prípravy
25 minút
Náročnosť prípravy
Náročnosť prípravy
nízka

Ingrediencie:

PL – polievková lyžica
ČL – čajová lyžica

Vanilkocé cesto:
7 ks vajec
7 PL krupicového cukru
7 PL hladkej múky
2 ČL vanilkového cukru

Kakaové cesto:
7 ks vajec
7 PL cukru
4 PL hladkej múky
3 PL kakaového prášku

Orechové cesto:
7 ks vajec
7 PL cukru
4 PL hladkej múky
3-4 PL mletých orechov

Vanilkový puding:
1,5 l mlieka
4 balíky Zlatého klasu
6 PL cukru
1 maslo (250 g)

Rumová poleva:
0,5 l vody
20 dkg cukru
3-4 dl rumu

Čokoládová poleva:
16 dkg práškového cukru
2 bal. vanílkového cukru
4 vaječné žĺtky
2 ČL hladkej múky
2 PL kakaového prášku
2 PL rumu
20 dkg horkej čokolády na varenie
0,5 l mlieka

Plnka:
ríbezľový alebo čučoriedkový džem
hrozienka máčané v rumovej vode
na hrubo sekané orechy

K servírovaniu:
šľahačka
čokoládová poleva

POSTUP

Príprava tohto receptu zaberie len pár minút a sú veľmi chutné. A navyše aj pekne farebné.


1.
Z mlieka a z pudingového prášku uvaríme hustý puding, keď vychladne, zamiešame doň 250 g masla.

2. Zo surovín upečieme 3 druhy piškótového cesta a necháme vychladnúť.

3. Vanílkové cesto položíme na dno plechu, pokropíme s 1/3 rumovej zálievky, potrieme lekvárom, posypeme orechami a hrozienkami, a natrieme polovicu pudingového krému.

4. Nasleduje kakaové piškótové cesto, a zopkujeme tie isté kroky 1/3 rumovej zálievky, lekvár, orechy + hrozienka a druhá časť pudingového krému.

5. Nasleduje orechové cesto, to len zalejeme rumovou polevou, natrieme lekvárom a posypeme orechami a hrozienkami.

6. Na jednu noc odložíme do chladničky.

 

Čokoládová poleva:

1. Práškový a vanilkový cukor vyšľaháme so žĺtkami do penista, pridáme múku, kakaový prášok a rum.

2. Horkú čokoládu dame s mliekom variť, ak sa čokoláda rozpustí v mlieku, primiešame aj zmes a varíme, až kým nezhustne.

 

Servírovanie:

1. Pomocou lyžice vykrájame halušky, ozdobíme šľahačkou a polejeme hustou čokoládovou polevou.

ODPORÚČAME K VÍNAM

Cabernet Sauvignon rosé, 2018, Suché, Promitor Vinorum | regioWine
Zatvoriť

Cabernet Sauvignon rosé, 2018, Suché

7.90
Víno lososovej farby, stredne plné s výrazne ovocným charakterom, churovo šťavnaté, pripomínajúce lesné plody a jahody, ktoré sá prevádzané sviežimi kyselinami a dlhou chuťou. Je to víno horúcich letných večerov. Dobre chladené je možno párovať takmer s každým jedlom.
Zobraziť všetky recepty Doporučujeme k jedlám: Hydina, Morské plody, Sladkovodné ryby, Vegetariánske jedlá [ zobraziť recepty ]
zobraziť profil Vyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ]
 
Zatvoriť

Cabernet Sauvignon rosé, 2019, Polosuché

9.10
Víno lososovej farby, plné s ovocným charakterom, v chuti šťavnaté, sladšie ale svieže ovocné arómy po jahodách. Je to víno horúcich letných večerov. Dobre chladené je možno párovať takmer s každým jedlom.
Zobraziť všetky recepty Doporučujeme k jedlám: Hydina, Morské plody, Sladkovodné ryby, Vegetariánske jedlá [ zobraziť recepty ]
zobraziť profil Vyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ]
 
Regionálne víno: Merle Petite rosé (Merlot), 2017, Suché, Promitor Vinorum | regioWine
Zatvoriť

Merle Petite rosé (Merlot), 2017, Suché

5.10
Víno lososovej farby, s výrazne ovocným charakterom, chuťovo šťavnaté pripomínajúce lesné jahody, ktoré sú sprevádzané sviežimi kyselinami a harmonickou štruktúrou. Je to víno horúcich letných večerov. Dobre chladené je možno párovať takmer s každým jedlom.
Zobraziť všetky recepty Doporučujeme k jedlám: Hydina, Morské plody, Predjedlá, Sladkovodné ryby, Vegetariánske jedlá [ zobraziť recepty ]
zobraziť profil Vyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ]