Recepty, Vegetariánske jedlá

Recept: Vyprážaný karfiól vo vínnom cestíčku s citrónovou majonézou

Recept: Vyprážaný karfiól vo vínnom cestíčku s citrónovou majonézou | regioWine
Počet porcií
Počet porcií
4 porcie
Čas prípravy
Čas prípravy
60 minút
Náročnosť prípravy
Náročnosť prípravy
jednoduchá

Ingrediencie:

PL – polievková lyžica
ČL – čajová lyžica

Vyprážaný karfiól
1 ks
stredne veľký karfiól
100 g hladá múka
1/2 ČL kypriaci prášok
100 ml suché biele víno
400 ml rastlinného oleja na vyprážanie
soľ
citrón na podávanie

Majonéza
100 ml
kvalitnej majonézy
1-2 strúžky cesnaku
1/2 PL nastrúhanej citrónovej kôry
soľ a čerstvo namleté čierne korenie
nasekaný čerstvý kôpor

POSTUP

Zabudnite na mastnú hotovku z krčmy, toto je zimná lahôdka par excellence. Vegetariáni vás budú milovať, mäsomilci zaspomínajú na svoje detstvo. “

1. Karfiól umyte, zbavte listov a nakrájajte (i s hlúbom) na 1 cm hrubé plátky. Poukladajte ich vedľa seba do panvice, zalejte do polovice vodou, zľahka osoľte, priklopte a duste do polomäkka asi 1-2 minúty z každej strany. Vyberte ich a nechajte odkvapkať. Rovnakým spôsobom poduste všetky plátky karfiolu.

2. Múku premiešajte s kypriacim práškom a štipkou soli a vyšľahajte vidličkou s vínom.

3. Do hrnca nalejte olej aspoň do výšky 5 cm a rozohrejte ho. Plátky karfiolu ponorte do cestíčka, nechajte zľahka odkvapkať a usmažte v rozpálenom oleji na strednom stupni dozlatista, trvá to asi 3-4 minúty z každej strany.

4. Vypražený karfiol vyberte, položte na papierovú utierku a nechajte do nej vsiaknuť prebytočný tuk.

5. Majonézu premiešajte s citrónovou kôrou. Cesnak ošúpeme, vylisujte do majonézy, dochuťte soľou a korením, premiešajte a posypte kôprom.

6. Obaľovaný karfiol podávajte horúci s majonézou a plátkami citróna.

Užite si to! Dobrú chuť.

ODPORÚČAME K VÍNAM

Rizling Vlašský, 2017, Suché

5.70
Víno je svetložltej farby s citrusovo-kvetinovou vôňou, v chuti extraktívne a ovocné, jemne korenisté. Je to kupáž rizlingov (Rizling Vlašský & Rizling Rýnsky) so sviežimi kyselinami, ktoré nasvedčujú o pôvode z vulkanického podložia.
Zobraziť všetky recepty Doporučujeme k jedlám: Hydina, Sladkovodné ryby, Vegetariánske jedlá, Zrelé a ťažké syry [ zobraziť recepty ]
zobraziť profil Vyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ]