O víne

Sóda alebo minerálka? Ako správne pripraviť vínny strik

Sóda alebo minerálka? Ako správne pripraviť vínny strik | regioWine

Ak si objednáte klasický vínny strik, napríklad v reštaurácii alebo bare, mal by vám čašník podľa správnosti priniesť zvlášť víno a zvlášť tekutinu, s ktorou ho budete miešať. Alternatívou je, ak sa vás opýta v akom pomere ho chcete nariediť. V súčasnosti sa často stretávame s kombináciami, v ktorých sa k vínu pridávajú rôzne ochutené sýtené nápoje. Ani jeden z nich však k príprave originálneho vínneho striku nie je vhodný. Ak si chcete vychutnať v striku samotné víno, odporúčame použiť na prípravu striku klasickú sódu (pitná voda + CO2)

Dokonca i mnohé minerálne vody s vysokým obsahom jednotlivých prvkov dokážu mierne zmeniť chuť samotného vína. Pitnou vodou, ktorá nie je obohatená o povznášajúce bublinky, dosiahnete len zriedenie samotného vína.

“Lebo dobre si zapamätajme, sódová voda nie je minerálna voda. Sóda je už civilizácia, pravda, vyžiadalo to fortieľ mnohých generácií a storočí, kým sa to Maďar naučil, a vynašiel strik, ktorý je tajomstvom dlhého života…“

Sándor Márai (rodák z Košíc, známy maďarský spisovateľ)

Sóda ako základ každého dobrého vínneho striku

Aj sóda má svoju históriu

Sóda, akú ju poznáte aj z nedávnych čias, kedy sme si bublinkové nápoje z vody a rôznych prídavných sirupov vyrábali aj doma, je kľúčovou súčasťou vínnych strikov. Spomínate si na šikovné zariadenie, na ktoré sa z každej strany upevnila jedna umelohmotná fľaša, vložila sa doň bombička a po niekoľkých otočeniach bol home made perlivý nápoj na svete? Sóda a jej výroba má však korene omnoho hlbšie. 

Šikovné bolo nielen toto jednoduché zariadenie, ale i Ányos Jedlik z Győru, ktorý v roku 1826 prišiel na to, ako lacno priemyselnú sódu vyrábať. O niečo skôr, v roku 1767 popísal Joseph Pristley po prvý krát spôsob, akým sódu možno vyrobiť a významnú bodku si v histórii sódy pripísal aj Charles Plinth, ktorý si v roku 1813 nechal patentovať sódový sifón

Najmä vďaka týmto pánom si dnes môžeme vychutnať nielen perlivé nealkoholické nápoje, ale i onen strik, ktorý mnohí považujeme za svoj obľúbený nápoj. Dobrou správou je aj znovuobnovenie manufaktúry zo Svodína, ktorá sa v roku 1939 výrobou sódy zaoberala. V roku 2018 bola znovu obnovená a na naše stoly sa tak dostáva vysokokvalitná sóda. Jej základ tvorí pitná voda zo Žitného ostrova, ktorú nám môže závidieť celý svet. Nájdete ju pod názvom Felvidéki Szikvíz a ako sami výrobcovia tvrdia, je to blaho zo srdca Žitného ostrova.

 … a tak vynašli strik – špriccer alebo inak fröccs

V minulosti ešte chvíľu ostaneme. V devätnástom storočí prichádza na scénu strik v podobe, ako ho poznáme dnes. Čerešničkou na torte je, že sa tak stalo práve na našom území. Pri jednom zo stretnutí kultúrneho spolku v dome Andrása Fáyho práve spomínaný Ányos Jedlik prezentoval svoj sódový sifón.

Počas vážnej polemiky a diskusie striekal Fáy do silnejšieho vína sódu, aby ho trochu zriedil. Ťažko povedať, či chcel predísť ostrejšej výmene názorov, alebo sa mu chuť vína zdala jednoducho príliš silná. Osadenstvu sa nápoj veľmi zapáčil a tak vzniklo v roku 1842 pomenovanie špriccer. To sa však dlho neohrialo, keďže pôsobilo príliš nemecky.

A tak ho slávny básnik Vörösmarty, ktorý bol súčasťou spolku, pomaďarčil a vznikol takzvaný fröccs (fröč), teda dnešný strik.

Správna príprava vínneho striku

 Aké víno je vhodné na strik

Neexistujú všeobecné odporúčania, aké víno použiť na prípravu striku. Niekto obľubuje vína biele, iný červené alebo ružové. Bolo by však škoda, ak by ste na strik použili archívne, vzácne a hodnotné vína zo zbierky, prípadne by ste si takéto vína zaobstarali za účelom použitia do striku v špecializovanom vínnom e-shope. Do striku neodporúčame používať ani akostné prívlastkové vína. Dôvod je jednoduchý. Strik si najčastejšie objednáme alebo pripravíme doma vtedy, keď chceme uhasiť smäd, prípadne máme chuť na vínny nápoj avšak nechceme siahnuť po alkoholickom nápoji, ktorý by nás rýchlo opantal. Po vyššie menovaných vínach siahame, keď si ich chceme vychutnať víno čisté, bez akéhokoľvek riedenia.

A práve z dôvodu uhasenia smädu sa odporúča použiť na výrobu striku vína, ktoré majú vyšší obsah kyselinky (kyselosti). Obľúbenou voľbou je suché biele víno alebo niektoré z červených vín z nižším podielom zostatkového cukru. Hitom posledného leta sú vínne striky z kyselkavejšieho ružového vína, ktoré si obľúbili najmä dámy a mladšie ročníky. 

Aby ste dosiahli osviežujúci vínny strik a pritom nepotlačili charakter vína, vyberajte vína s prenikavejšou arómou, mierne pikantné a šťavnaté. Tie sú ideálnym základom pre každý strik z vína. Pokojne tak môžete siahnuť aj po vínach bez chráneného označenia pôvodu alebo stolových vínach.

 Kedy si dopriať strik a v akom pomere

Ako sme už uviedli, vínny strik je obľúbeným nápojom najmä v letných mesiacoch. Horúce večery a príjemné posedenia s priateľmi na terase si priam žiadajú nápoj, ako je strik. Je dokonca skvelou alternatívou aj v prípade, ak viete, že vás čaká ešte dlhý večer a nechcete, aby vám alkohol rýchlo opantal zmysly. Po ľahkom bielom striku často siahajú najmä ženy, keď si dávajú pozor na svoju líniu. Otvorili ste si fľašku vína a nie je to práve to, čo ste od jej obsahu očakávali? Strik je výborným spôsobom, ako využiť víno, ktoré vám až tak nechutí. Stačí, ak ho budete správne skladovať a aj otvorené si ho môžete vychutnať na ďalší deň s priateľmi alebo partnerom v podobe ľahšieho striku.

Ak plánujete v blízkej dobe oslavu či posedenie, skúste zahrnúť strik z vína do ponuky alkoholických nápojov, ktoré budete svojim hosťom podávať. Je už na vás, alebo skôr na nich, aký pomer si vyberiete. Najznámejšie a najčastejšie sú:

 

Obrátený strik (dlhý krok) – 1 dl vína + 2 dl sódovky

Malý strik (krátky krok) – 1 dl vína + 1 dl sódovky

Veľký strik (nagyfröccs) – 2 dl vína + 1 dl sódovky

 

Náš TIP: v Maďarsku, kde patrí vínny strik k najobľúbenejším alkoholickým nápojom, ich poznajú dokonca omnoho viac. V lete, keď večerné teploty neklesajú pod 20 stupňov, vyskúšajte napríklad kis házmester – malého domovníka (4 diely vody a jeden diel vína). 

 

Máte aj vy svoj obľúbený pomer alebo konkrétne víno, ktoré radi na prípravu striku používate? Podeľte sa s nami o zaujímavý tip. A nezabudnite si doplniť svoju súkromnú vinotéku o zásoby na leto.

Využite iba teraz zľavový kupón

Pri nákupe sódy nad 25€ získate iba teraz ceľkovú zľavu 5% na celý nákup. Kupón je platný do nedele 12.4.2020.

 vinny-strik-20 

Sódová voda Felvidéki Szikvíz, bez chuti, 0% alkoholu, U.P.BROKER | regioWine
Zatvoriť

Sódová voda Felvidéki Szikvíz, bez chuti, 0% alkoholu

2.60
Sódová voda v dobíjacej fľaši na sódovú vodu. Inou tekutinou znovu nenaplniteľná. Fľaša je pod veľkým tlakom, jej otvorenie ako aj spadnutie aj naprázdno je nebezpečné! Uchovávajte mimo dosahu detí. Skladujte na mieste chránenom pred tepelnými zdrojmi a priamym slnečným žiarením. Spotrebujte do 12 mesiacov od dátumu výroby. POZOR!!! Nepoškodené a čisté obaly je možné vrátiť osobne na našej predajni alebo zaslaním späť kuriérom. Po vrátení vám bude vrátená záloha za fľaše a prepravky v sume 21,60 €. Cena za nové naplnenie minerálnej vody do vrátených obalov je 0,95 € / 1 fľaša. K cene bude prirátaná doprava a manipulácia. Minimálne množstvo je 12 fliaš (1 prepravka). Cena dopravy prepraviek:
  • 1 až 3 prepravky = 5,98 € / 1 prepravka
  • 4 prepravky a viac = individuálna cena prepravy
Pole je povinné
Pole je povinné
Pole je povinné
Pole je povinné
  • - zvoľte počet kusov -
  • 12 ks
  • 24 ks
  • 36 ks
  • 48 ks
  • 60 ks
  • 72 ks
  • 84 ks
  • 96 ks
  • viac ako 100 ks
Pole je povinné
Pole je povinné
Pole je povinné