O víne

Ako si dokonale vychutnať staršie kvalitné víno? Predstavujeme Slow wine Pourer, prevzdušňovač (aerator) a dekantér na víno

Ako si dokonale vychutnať staršie kvalitné víno? Predstavujeme Slow wine Pourer, prevzdušňovač (aerator) a dekantér na víno | regioWine

Radíte sa k skúseným milovníkom vína alebo by ste sa nimi radi stali? Potom by ste mali celkom určite vedieť, že vychutnať si kvalitné víno nie je len o tom, že fľašu so svojím obľúbeným mokom odzátkujete a nalejete do pohárov. 

Ak víno, ktoré sa chystáte degustovať patrí k tým hodnotejším, existuje niekoľko pomôcok, vďaka ktorým si môžete vychutnať vnemy vína presne tak, ako ich namiešal sám vinár. Viete, kedy použiť prevzdušňovač, dekantér na víno alebo Slow wine Pourer?

 Prevzdušňovať alebo nie? Dilema staršie verzus mladšie kvalitné víno 

Pomôcky, ktoré pri ochutnávaní vína používajú skúsení degustátori, by nemali chýbať ani vo vašej výbave. Najmä, ak radi objavujete napríklad nové vínne skvosty od vinárov zo svojho regiónu a chcete si naplno vychutnať všetku tú krásnu poéziu, ktorú do svojich vín zakomponovali. 

Hoci dosiaľ, najmä pri červených vínach, platilo, že ich treba pred ochutnávkou prevzdušniť, dnes už mnohí znalci dvíhajú varovný prst. Neplatí to totiž pre všetky vína. Ak práve držíte v ruke červené kvalitné víno, ktoré sa radí k archívnym kúskom, je potrebné zvážiť, či je prevzdušňovanie na mieste. V závislosti od typu korku môže do vína aj prostredníctvom neho pri dozrievaní vo fľaši preniknúť určité percento kyslíka. A to niekedy stačí k tomu, aby ste si vychutnali vnemy z podávaného vína naplno. Obohatiť takéto víno ďalším kyslíkom, by bolo už zbytočné.

Prevzdušňovanie u vín, ktoré nezaraďujeme práve k tým starším, slúži na odhalenie skrytých vôní a chutí, ktoré sa naplno prejavia až v momente, keď príde k stretu vína s kyslíkom. Rozdiel zbadáte jednoducho. Stačí, ak kvalitné červené víno ochutnáte hneď v momente, ako ho otvoríte a na porovnanie si doprajete niekoľko dúškov neskôr, keď víno chvíľu pobudne v pohári. Niekedy sa môže dokonca zdať, akoby ste ochutnávali dve rozdielne vína.

Aby ste však nemuseli čakať, kým sa z vína uvoľnia tie správne tóny, existuje niekoľko pomôcok, vďaka ktorým si víno v jeho pravej podobe môžete vychutnať skôr.

NÁŠ TIP: Viete, v akom pohári podávať červené, biele a napokon i šumivé víno? V nedávnom článku na našom blogu sme zhrnuli rady a tipy, ako správne vybrať poháre na víno.

Ako si dokonale vychutnať staršie kvalitné víno? Predstavujeme Slow wine Pourer, prevzdušňovač (aerator) a dekantér na víno | regioWine

Šikovný prevzdušňovač – areator majte vždy naporúdzi

Prvá z pomôcok každého správneho milovníka kvalitného vína je prevzdušňovač. Pri vínach stredného veku môžete pred podávaním vďaka niektorým typom prevzdušňovačov a ich priehľadnosti dokonca sledovať, ako tento proces prebieha.

Červené víno – obsah fľaše (dokonca i niektoré biele vína) sa vďaka prevzdušneniu otvorí a prizná svoju chuť. Spomalením toku vína pomocou areatora získa víno dostatok času na spojenie s kyslíkom. Stačí ho nastoknúť na akýkoľvek uzáver fľaše a môžete prevzdušňovať. Prevzdušňovač je skvelou pomôckou najmä pre tých, ktorí hľadajú alternatívu za dekantér na víno, s ktorým sa pracuje o niečo ťažšie a taktiež vyžaduje viac miesta.

Dekantér na víno. Poznáte rozdiel medzi dekantérom a karafou na víno?

K tomu, aby sa víno obohatilo o povznášajúci kyslík slúži aj dekantér na víno. Často sa stáva, že je decanter používaný len ako karafa, teda nádoba, v ktorej víno elegantne naservírujeme návšteve. Ak ho však použijete práve na servírovanie stredne vyzretého červeného vína, ktoré obsahuje veľa tanínov (Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Nebbiolo, Sangiovese, Tannat, Syrah, Malbec) alebo štyri až päťročného aromatického bieleho vína (Devín, Tramín), obsah fľaše pozdvihnete na úroveň, ktorú sa snažil vinár pri jeho výrobe dosiahnuť. Vírenie v pohári jeho krúžením alebo dekantácia v karafe majú za účel umožniť vínu dýchať. Pôvodne dokonca dekantovanie slúžilo k tomu, aby sa z vína odstránil kal či usadenina, ktoré by pôsobili v pohári rušivo, keďže pri výrobe vína často chýbal proces detailnej filtrácie.

Každý dobrý someliér však vie, že rozdiel medzi karafou a dekantérom na víno spočíva najmä v samotnej dekantácii. Tá má totiž svoje pravidlá a každé víno si vyžaduje iný spôsob dekantovania. Ten sa odvíja nielen od tvaru decanteru (vodorovná trubica, špirála a pod.), ale i veľkosti plochy, na ktorej prichádza víno do kontaktu s kyslíkom, prípadne celkového času dekantácie. Karafa aj dekantér na víno jednoducho celkom určite ku kultúre vinárstva neodmysliteľne patria.

Ako si dokonale vychutnať staršie kvalitné víno? Predstavujeme Slow wine Pourer, prevzdušňovač (aerator) a dekantér na víno | regioWine

 Dekantér na víno. Poznáte rozdiel medzi dekantérom a karafou na víno? 

K tomu, aby sa víno obohatilo o povznášajúci kyslík slúži aj dekantér na víno. Často sa stáva, že je decanter používaný len ako karafa, teda nádoba, v ktorej víno elegantne naservírujeme návšteve. Ak ho však použijete práve na servírovanie stredne vyzretého červeného vína, ktoré obsahuje veľa tanínov (Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Nebbiolo, Sangiovese, Tannat, Syrah, Malbec) alebo štyri až päťročného aromatického bieleho vína (Devín, Tramín), obsah fľaše pozdvihnete na úroveň, ktorú sa snažil vinár pri jeho výrobe dosiahnuť. Vírenie v pohári jeho krúžením alebo dekantácia v karafe majú za účel umožniť vínu dýchať. Pôvodne dokonca dekantovanie slúžilo k tomu, aby sa z vína odstránil kal či usadenina, ktoré by pôsobili v pohári rušivo, keďže pri výrobe vína často chýbal proces detailnej filtrácie.

Každý dobrý someliér však vie, že rozdiel medzi karafou a dekantérom na víno spočíva najmä v samotnej dekantácii. Tá má totiž svoje pravidlá a každé víno si vyžaduje iný spôsob dekantovania. Ten sa odvíja nielen od tvaru decanteru (vodorovná trubica, špirála a pod.), ale i veľkosti plochy, na ktorej prichádza víno do kontaktu s kyslíkom, prípadne celkového času dekantácie. Karafa aj dekantér na víno jednoducho celkom určite ku kultúre vinárstva neodmysliteľne patria.

 Slow wine Pourer – keď prevzdušňovanie nie je žiadúce 

Dostalo sa vám do rúk staršie či dokonca archívne víno, ktoré si plánujete vychutnať každým dúškom? V tom prípade namiesto prevzdušňovača alebo decanteru, siahnite po ich opaku. Výnimočný Slow wine Pourer je šikovná pomôcka pre somelierov a milovníkov vína, vďaka ktorému nedochádza pri ochutnávaní vína k prevzdušňovaniu, ale naopak, k zamedzeniu prísunu kyslíka.

Ako sme už spomenuli vyššie, v prípade niektorých vín, zrejúcich vo fľašiach s korkovým uzáverom dlhšiu dobu, dochádza po čase k čiastočnej oxidácii práve cez uzáver. Ďalšia oxidácia by ovplyvnila vnemy z vína negatívnym spôsobom. Skôr, než sa teda pustíte do servírovania takéhoto vína, je potrebné zvážiť, či je ďalšia oxidácia prínosom alebo naopak škodí. Slow wine Pourer pritom stačí jednoducho nastoknúť na uzáver fľaše zrelého vína a pomocou tenkej trubičky naliať do pohára tak, aby hladina vína pomaly stúpala so stále ponorenou koncovkou (víno sa neleje zvrchu). 

Existujú vína, ktoré si bežne kúpite v hypermarketoch, vína, ktoré si radi vyhľadáte na stránkach špecializovaného e-shopu s vínom a potom vína, ktoré máte možnosť ochutnať skutočne len vo výnimočných prípadoch.

Ak ste sa práve dostali k vínu z poslednej skupiny, vedzte, že vďaka týmto šikovným vinárskym pomôckam si môžete staršie víno vychutnať skutočne do posledného detailu. A to je predsa ten pravý zážitok, pre ktorý víno milujeme.

Využite iba teraz zľavový kupón

Pri nákupe nad 30€ získate iba teraz ceľkovú zľavu 3% na nákup pomôcok a decantérov. Kupón je platný do nedele 14.6.2020.

 pomocky-2020 

Prevzdušňovač vína šedo-transparentný

14.49
Prevzdušňovač vína spomaľuje tok vína do pohára a umožňuje mu nabrať kyslík, aby sa obohatila chuť. Vďaka transparentnému krytu môžete tento výnimočný proces sledovať. Prevzdušňovač vína Vacu Vin
  • Vhodný na takmer všetky fľaše bez ohľadu na spôsob ich uzatvorenia
  • Pridáva do vína kyslík a prevzdušňuje ho, čím sa obohacuje chuť
  • Transparentný kryt
  • Možnosť uchytenia na hrdle fľaše
 

Decanter, karafa na víno 3E612, 1250 ml

31.50
Karafa v elegantnom prevedení. Slúži na dekantáciu a prevzdušnenie vína pred podávaním u starších ročníkov červených vín, taktiež bielych vín a prestížnych Champagne. Veľkosť a tvar nádoby na víno zabezpečí kratšie prevzdušnenie. Čistota, čírosť a vysoký lom svetla sú dané kvalitným sklom, z ktorého je vyrobená. Kvalitné prevedenie zabezpečuje odolnosť aj pri hrubšom zaobchádzaní. Starostlivosť o sklo: umývajte ručne v teplej vode so šetrným čistiacim prostriedkom.

Decanter, karafa na víno 3E613, 1250 ml

31.50
Karafa v elegantnom prevedení. Slúži na dekantáciu a prevzdušnenie vína pred podávaním u starších ročníkov červených vín, taktiež bielych vín a prestížnych Champagne. Veľkosť a tvar nádoby na víno zabezpečí kratšie prevzdušnenie. Čistota, čírosť a vysoký lom svetla sú dané kvalitným sklom, z ktorého je vyrobená. Kvalitné prevedenie zabezpečuje odolnosť aj pri hrubšom zaobchádzaní. Starostlivosť o sklo: umývajte ručne v teplej vode so šetrným čistiacim prostriedkom.

Decanter, karafa na víno 3E683, 1250 ml

39.00
Karafa v elegantnom prevedení. Slúži na dekantáciu a prevzdušnenie vína pred podávaním u starších ročníkov červených vín, taktiež bielych vín a prestížnych Champagne. Veľkosť a tvar nádoby na víno zabezpečí kratšie prevzdušnenie. Čistota, čírosť a vysoký lom svetla sú dané kvalitným sklom, z ktorého je vyrobená. Kvalitné prevedenie zabezpečuje odolnosť aj pri hrubšom zaobchádzaní. Starostlivosť o sklo: umývajte ručne v teplej vode so šetrným čistiacim prostriedkom.

Decanter, karafa na víno 3EAA5, 1000 ml

36.60
Karafa v elegantnom prevedení. Slúži na dekantáciu a prevzdušnenie vína pred podávaním u starších ročníkov červených vín, taktiež bielych vín a prestížnych Champagne. Veľkosť a tvar nádoby na víno zabezpečí kratšie prevzdušnenie. Čistota, čírosť a vysoký lom svetla sú dané kvalitným sklom, z ktorého je vyrobená. Kvalitné prevedenie zabezpečuje odolnosť aj pri hrubšom zaobchádzaní. Starostlivosť o sklo: umývajte ručne v teplej vode so šetrným čistiacim prostriedkom.

Decanter, karafa na víno 31AAA, 1000 ml

40.80
Karafa v elegantnom prevedení. Slúži na dekantáciu a prevzdušnenie vína pred podávaním u starších ročníkov červených vín, taktiež bielych vín a prestížnych Champagne. Veľkosť a tvar nádoby na víno zabezpečí kratšie prevzdušnenie. Čistota, čírosť a vysoký lom svetla sú dané kvalitným sklom, z ktorého je vyrobená. Kvalitné prevedenie zabezpečuje odolnosť aj pri hrubšom zaobchádzaní. Starostlivosť o sklo: umývajte ručne v teplej vode so šetrným čistiacim prostriedkom.