O víne

Jar vo vinohrade. Na čo nezabudnúť alebo ako správne rezať vinič?

Jar vo vinohrade. Na čo nezabudnúť alebo ako správne rezať vinič? | regioWine

Každý dobrý vinár vie, že cesta za kvalitným vínom začína vo vinohrade. Pestujete vinič hroznorodý pre vlastnú spotrebu na záhradke alebo ste si založili vlastný vinohrad? V tom prípade vás na jar čaká jedna dôležitá povinnosť. Rez viniča.

Čo treba pri reze dodržať, aby vás vinohrad odmenil bohatou a najmä kvalitnou úrodou?

Prečítajte si, ako správne rezať vinič a zároveň tak nastaviť výnos hrozna napríklad aj pre potreby vinárstva.

Základné predpoklady a správne načasovanie rezu viniča

Láska k vínu je diagnóza. U mnohých vinárov, ktorí jej podľahli, začína práve vo vinohrade. Pretože platí, že aké úsilie a starostlivosť vložíte do pestovania hrozna, taká sa vám vráti v momente, keď prvé hlty vášho vlastného vína pohladia vaše zmyslové vnemy. Okrem výsadby viniča je práve rez jedným z najdôležitejších ukazovateľov, ktorý ovplyvní to, aby bol vinič vo vašom vinohrade plný zdravia a vitality.

 Prečo je rez viniča taký dôležitý?

Rezať vinič znamená nastaviť jeho rodivosť a množstvo úrody. Inak povedané, rezom dokážeme ovplyvniť to, aké množstvo energie vloží každá jedna rastlina viniča do samotného rastu a koľko z tejto energie nasmeruje do úrody – krásnych a zdravých strapcov hrozna. Správnym rezom tak dokážeme zabezpečiť, že ostane vinič vitálny a silný niekoľko desiatok rokov.

Rez ako prostriedok na ovplyvnenie kvality vína

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že cieľom rezu je zvýšenie úrody. V mnohých prípadoch je to však práve opak. Najmä, ak sa jedná o vinohrady, v ktorých vinári pestujú hrozno na výrobu svojich tekutých skvostov. Zaujíma vás prečo? 

Dôvod je jednoduchý. Cieľom každého dobrého vinára je dosiahnuť kvalitu, nie kvantitu. Znamená to, že čím menej plodov na rastline viniča je, tým sú koncentrovanejšie. Okrem toho takéto strapce hrozna skôr dozrejú a obsahujú viac cukru, extraktných látok a minerálov. A kvalitnejšie hrozno, to je predsa zákonite aj kvalitnejší mušt a následne aj víno – cieľ každého dobrého vinárstva.

Kedy je vhodné rezať hrozno?

Kľúčovým je najmä rez hrozna, ktorý sa vykonáva koncom zimného obdobia, kým ešte vinohrad vegetatívne “spí”. Ideálne sú na to prvé slnečnejšie dni, kedy je predpoklad, že pominuli silné mrazy, ktoré by mohli rezné plochy a následne celé rastliny poškodiť. 

Ak by sme však čakali príliš dlho, kedy by už rastlina započala prebudenie do každoročného jarného kolobehu, ľahko by sme ju mohli oslabiť, keďže z rezných rán môže už vytekať miazga. Hovoríme tomu aj, že vinič slzí alebo plače. Niekedy sa vyžaduje aj letný rez alebo skôr strihanie hrozna, kedy odstraňujeme neželané výhonky na kmeňoch viniča a ľudovo nazývané zálistky – listy v okolí strapcov hrozna.

Jar vo vinohrade. Na čo nezabudnúť alebo ako správne rezať vinič? | regioWine

Ako vykonávať rez viniča?

Základným predpokladom pre správny rez viniča je vnímanie princípov jednoročného a dvojročného dreva. Jednoročné drevo vzniká v momente, keď sa letorast po opadaní listov premení na drevnatý prírastok. Skončí tak svoje vegetačné obdobie a z jeho púčikov môžeme už na ďalšiu jar očakávať rast nových letorastov.

Tie následne zakvitnú a začne sa tak život nejedného strapca hrozna. Ideálnym prípadom je, ak necháme jednoročné drevo vyrastať z dreva dvojročného (spoznáte ho podľa tmavšej farby a výrazne hrubších konárov).

Takýto spôsob rezu predpovedá väčšiu rodivosť, akoby sme na starom dreve ponechávali vždy len jednoročné viničie.

Rez viniča v závislosti od jeho veku

O tom, ako rezať vinič, rozhoduje aj jeho vek alebo inak povedané životná etapa, v ktorej sa vinohrad nachádza. Na začiatku, kým vinič dosiahne svoju prvú úrodu (3-4 roky), je hlavným cieľom rezu vytvorenie dostatočne vitálnej zelenej časti rastliny.

V ďalšom období, teda v čase od prvej úrody, až po prvé známky starnutia a poklesu rodivosti, režeme vinič podľa požadovanej výdatnosti a práve na základe vyššie uvedených princípov.

Vo veku 25-30 rokov, keď sa väčšina viniča dostáva do fázy, kedy sú rastliny vyčerpané každoročným rezom, ale i samotnými pôdnymi podmienkami a náletmi škodcov, dochádza najčastejšie k omladeniu vinohradu a staré korene viniča sú vyklčované.

Jar vo vinohrade. Na čo nezabudnúť alebo ako správne rezať vinič? | regioWine

Úrodnosť viniča verzus kvalita hrozna

Ako sme už vyššie v článku spomenuli, rezom môžeme nielen úrodu zvýšiť, ale naopak aj ju redukovať. Otázkou a dilemou každého vinára ostáva, aká by mala byť teda výnosnosť jedného viničového kríku.

Bežné kvóty sa pohybujú v množstve od 1,5-2 kg na jednu rastlinu. Vinári, ktorí by do svojho sortimentu radi zaradili akostné víno s prívlastkom, však musia dodržiavať prísnu legislatívu. Zákon o vinohradníctve a vinárstve 313/2009 Z.z. vraví, že takéto označenie môže niesť víno iba v tom prípade, ak najvyšší hektárový výnos neprekročil 13 000 kg/ha. 

Ak predpokladáme, že 1 liter vína vzniká z približne 2 kilogramov hrozna, znamená to 7500 litrov vína na 1 hektár. A pri nastavení 2 kilogramov hrozna na jeden ker viniča by sme sa dopracovali ku konečnému zahusteniu 7500 rastlín (sadeníc) viniča hroznorodého na 1 hektár, čo je v podstate nepredstaviteľné číslo

Reálne sa priemerná úroda v štátoch Európskej únie pohybuje okolo 10000 kilogramov na jeden hektár, na Slovensku je číslo takmer o polovicu nižšie – 5400 kilogramov hrozna na vinohrad o rozhlohe jedného hektáru. Výsledkom je síce o niečo vyššia cena hrozna, avšak aj o to kvalitnejšie vína z našej produkcie.

 

NÁŠ TIP:

Orientáciu v akostných vínach a ich prívlastkoch nájdete v nedávnom článku na našom blogu Vinársky manuál: Čo je akostné víno a čo znamenajú prívlastky vína?

Keď stroje nahrádzajú ľudské ruky

Okrem významného faktoru, akým je kvalita hrozna a následne vína, je tu ešte čosi, čo hrá v neprospech zahusťovania vinohradu. A tým sú práve stroje, ktorými je takmer každá väčšia vinica obhospodarovaná. Pracovité ľudské ruky, starostlivo vytrhávajúce každý zbytočný zálistok, sú dnes vo vinohradoch skôr raritou. Tradičné oberačky nahradila mechanizácia a tá predpokladá určité parametre, aby mohla byť vôbec vykonaná. Príkladom je určitá minimálna šírka medzi radmi, vďaka ktorej sa do nich dostane aj traktor či iný stroj. Vhodným riešením by tak mohlo byť zahustenie kríkov v jednom rade, avšak každá rastlina viniča potrebuje okolo seba dostatočný priestor pre slnečné lúče, prenikanie živín z pôdy a nevyhnutný rast.

S prichádzajúcou jarou tak vinárov vo svojich vinohradoch čaká každoročný a veľmi dôležitý zimný rez viniča s jasným cieľom. Zabezpečiť potrebnú rovnováhu medzi zdravým rastom a výnosnou úrodou, kde každý ker dostane svoju potrebnú dávku slnečných lúčov a živín bez zaťažujúcich postrekov. 

Napokon, aj v prípade rezu viniča existujú alternatívne metódy, kde je napríklad rez letorastov znížený na minimum a nastavenie úrodnosti hrozna podlieha iným faktorom. Zaujíma vás viac? Sledujte nás, radi sa o s vami o naše vedomosti podelíme.

Využite iba teraz zľavový kupón

Pri nákupe sódy nad 25€ získate iba teraz ceľkovú zľavu 5% na celý nákup. Kupón je platný do nedele 12.4.2020.

 jar-2020 

Regionálne víno: Furmint, 2017, Suché, Molnarwines | regioWine
Zatvoriť

Furmint, 2017, Suché

6.00
Svetložltá farba, vôňa pripomína premočenú zem a jemnú dulu, v chuti zásadité kyseliny a dula.
Zobraziť všetky recepty

Doporučujeme k jedlám:

Divina

Profil predajcu

Vyrobené vo vinárstve:

Molnarwines, Trstice

Aurelius, 2017, Suché, Promitor Vinorum | regioWine
Zatvoriť

Aurelius, 2017, Suché

4.10
Víno je žltozelenej farby, vo vôni jemne korenisté s náznakmi lipových kvetov, v chuti aromatické a ovocné s tónmi zrelých hrušiek.
Zobraziť všetky recepty

Doporučujeme k jedlám:

Grilovanie, Korenisté jedlá, Sladkovodné ryby, Vegetariánske jedlá

Profil predajcu

Vyrobené vo vinárstve:

Promitor Vinorum, Galanta

Tramiroli (Cserszegi Fűszeres), 2017, Polosuché, Promitor Vinorum | regioWine
Zatvoriť

Tramiroli (Tramín červený), 2017, Polosuché

6.20
Víno je plné s výraznou muškátovou arómou, korenistými tónmi a so sviežimi kyselinami.
Zobraziť všetky receptyDoporučujeme k jedlám: Bravčové mäso, Korenisté jedlá, Zrelé a ťažké syry [ zobraziť recepty ]
zobraziť profilVyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ]
 
Regionálne víno: Sauvignon Blanc, 2017, Suché, Promitor Vinorum | regioWine
Zatvoriť

Sauvignon Blanc, 2017, Suché

6.20
Víno s ojedinelým charakterom chuťovo pripomínajúce broskyne, žihlavu a egreše.
Zobraziť všetky receptyDoporučujeme k jedlám: Hydina, Morské plody, Sladkovodné ryby, Zrelé a ťažké syry [ zobraziť recepty ]
zobraziť profilVyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ]
 
Leányka, 2018, Polosuché, Promitor Vinorum | regioWine
Zatvoriť

Leányka, 2018, Polosuché

4.10
Rumunská odroda, ktorá vznikla začiatkom 20. storočia v obci Daneş v Sighisoarskom rajóne. Podľa rumunských prameňov je krížencom odrody Dievčie hrozno a pôvodnej rumunskej odrody Grase de Cotnari.
Zobraziť všetky receptyDoporučujeme k jedlám: Hydina, Morské plody, Sladkovodné ryby, Zrelé a ťažké syry [ zobraziť recepty ]
zobraziť profilVyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ]