O víne

Vinársky slovník: Viete čo je cuvéé, assemblage alebo coupage?

Vinársky slovník: Viete čo je cuvéé, assemblage alebo coupage? | regioWine

Stalo sa vám už niekedy, že ste stáli v obchode alebo vinotéke a nevedeli ste sa rozhodnúť, ktorú fľašku vína si vybrať? Možno vám robili problémy práve pojmy a výrazy, ktoré často na etikete vína vidíme.

 

Málokto im však skutočne rozumie a preto je výber vína často jednou veľkou neznámou. Ak nemáte po ruke odborníka alebo nenakupujete v špecializovanom e-shope, kde vám radi s výberom poradia, musíte sa spoľahnúť na svoje vlastné poznatky. A práve tie si obohatíte po prečítaní tohto článku.

Vinársky slovník alebo ako porozumieť pojmom vinárstva

V Regiowine sme sa rozhodli objasniť niekoľko vinárskych pojmov, vďaka ktorým bude pre vás výber vína niečím, čo sa opiera o poznatky, a nie lákavý obal fľaše. Postupne vám tak v seriály článkov Vinársky slovník vysvetlíme neznáme výrazy a vtiahneme vás do tajov vinárstva, ktoré si získalo nejedno srdce. Či už nadšencov z radu ochutnávačov alebo tých, ktorí sa s myšlienkou na založenie vlastného lokálneho vinárstva v kútiku duše pohrávajú.

 

V prvej časti sme sa zamerali na často používaný pojem cuvéé a proces jeho výroby. Toto označenie totiž nesie vyše polovica vín svetovej produkcie. Mnohí z nás však celkom presne nevedia, čo to znamená, ak si víno s označením cuvéé vyberajú. 

Čo je cuvéé?
(čítaj kyvé)

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že tento pojem znie celkom honosne, ba dokonca možno povedať i luxusne. Pravdou však je, že laicky môžeme cuvéé vo vinárstve označiť za zmes. Ak vinár zmieša viacero odrôd hrozna, muštov alebo dokonca druhov vín, vzniká víno s označením cuvéé. 

Zmes však v tomto prípade neznamená čosi, čo stráca na hodnote. Práve naopak. Pojem cuvéé značí, že si vinári dali na tomto víne skutočne záležať a rôznymi metódami vylepšili jeho jednotlivé vlastnosti (napríklad obsah cukru či alkoholu, alebo samotnú farbu vína). 

 

Cuvéé je často zrkadlom daného vinárstva, v mnohých prípadoch predstavuje to najlepšie, čo vám môže vinár z regiónu ponúknuť. Vedeli ste napríklad, že tie najžiadanejšie a najoceňovanejšie vína nesú práve označenie cuvéé?

Čo je assemblage?
(čítaj asembláž)

Pri cuvéé tak trochu ostaneme. Možno ste sa niekedy stretli s pojmom assemblage. Skúsení vinári a nadšenci vína vedia, že je to spôsob, akým cuvéé vzniká. Doslova možno hovoriť o miešaní rôznych odrôd či vín za účelom spojenia do nového druhu vína. Výsledkom je komplexnejšie víno s harmonickejšou vôňou a chuťou, ktorá vzniká práve spojením rôznych šarží vín ešte pred fľašovaním. Miešajú sa tak vína z viacerých tankov alebo sudov, z jednej (vína z rôznych lokalít či s odlišnými termínmi zberu hrozna) alebo aj z viacerých odrôd.

Assemblage však nie je technika, ktorá si zakladá na náhode. Opiera sa o znalosti vinára o tom, ktoré druhy vín sa navzájom podporujú a pomocou ktorých dosiahne svoj zámer. Pomocou assemblage tak môže napríklad znížiť kyslosť vína, pozdvihnúť jeho farebný odtieň alebo dokonale vyvážiť jeho zloženie. 

 

Vďaka assemblage vznikajú známe miešané vína napríklad kombináciou obľúbených druhov Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Ostré a často pevné kyseliny Cabernet Sauvignonu sa zjemňujú Merlotom v pomere 20-30% podľa potreby. Dokonca i milované bublinky v podobe šampanského sú výsledkom dobre premyslenej a do detailu prevedenej techniky s názvom assemblage. Pôvodne sa totiž táto technika používala práve pri miešaní základných vín, napríklad na výrobu šumivého vína (sekt, Champagne).

Čo je coupage?
(čítaj kupáž)

Coupage je taktiež technika vína, ktorou víno vo fľaške s označením cuvéé vzniká. Vo vinárskom žargóne hovoríme o sceľovaní vína. Zmiešaním bieleho vína vytvoreného z jednej odrody hrozna s bielym vínom inej odrody dosahujú výrobcovia vína zvýraznenie farby či jednotlivých vlastností pôvodného, základného vína. Podobne je tak možné zoceliť i víno červené.

 

Na rozdiel od assemblage, kde sa miešaním jednotlivých vín či odrôd snažia vinári o vznik úplne nového vína, pri coupage sa jedná o techniku, ktorá vylepšuje, sceľuje pôvodný druh alebo odrodu. Pridané víno však nesmie presiahnuť viac než 15% z celkového objemu nového vína.

Veríme, že vďaka nášmu vysvetleniu už viete čo je cuvéé, assemblage i coupage. A pri najbližšom výbere vína budete o poznanie múdrejší. Ochutnajte tie najlepšie cuvéé, ktoré vám neďaleké vinárstvo vo vašom okolí ponúka a sami zistite, aké vinárske perly váš región ukrýva. Inšpiráciu nájdete aj v našom článku o veľkých vínach malých vinárov.