O víne

5 dôvodov, prečo milovať Chardonnay

5 dôvodov, prečo milovať Chardonnay | regioWine

Ak sa kohokoľvek vo vašom okolí spýtate, či už pil Chardonnay, odpoveď bude zrejme áno. Chardonnay patrí k najobľúbenejším vínam nielen v našom zemepisnom pásme. Zaujíma vás, prečo je tomu tak?

Zhrnuli sme pre vás 5 dôvodov, prečo si Chardonnay zamilovať, ak ste mu náhodou ešte neprepadli.

 Chardonnay – víno mnohých tvárí, ktoré dokáže vždy prekvapiť 

Ako iste viete, každá odroda hrozna v sebe nesie určité špecifiká, ktoré sú pre ňu charakteristické. Tak, ako je to v prípade sviežich vín Sauvignon Blanc, ktoré sme si priblížili v nedávnom článku na našom blogu, je aj Chardonnay nositeľom znamenitých prvkov, ktoré jednoducho nemôžete svojim zmyslovým bunkám odopierať. Prečo?

Najobľúbenejšie biele vína? Jednoznačne nezabúdajte na Chardonnay

Je skutočne len málo ľudí, ktorí ešte nikdy v živote neochutnali Chardonnay. Toto biele víno nájdete u každého dobrého predajcu alebo v ponuke e-shopu, ktorý sa špecializuje na víno. Je teda viac než prekvapivé, že bola táto odroda donedávna považovaná za mutáciu odrody Rulandské šedé, dokonca sa za ňu často zamieňala. Tomu však nastal v devätnástom storočí rázny koniec a Chardonnay od tých čias hrdo nesie svoje meno. 

Pôvodom pochádza táto najrozšírenejšia biela odroda viniča hroznorodého z povestných viníc v Burgundsku a o tom, že pestovanie Chardonnay neustále naberá na popularite svedčí aj to, že v poslednom období predbieha aj obľúbenú španielsku odrodu Airén. Nedávne DNA testy napovedajú, že Chardonnay pochádza z Pinot Noir a menej známej odrody Gouais Blanc.

Chardonnay lahodne doplní rybu, morské plody či šalát

Chystáte oslavu alebo si chcete vychutnať dobré jedlo v dobrej spoločnosti? Ak budete podávať ľahšie pokrmy z kuracieho mäsa, cestoviny, rizoto alebo rybu, je Chardonnay určite tou správnou voľbou. Najmä, ak si vyberiete niektoré z tých ovocnejších a sviežejších, ktoré nedozrievajú v sudoch. Siahnuť naň sa dokonca vyplatí aj v prípade, ak ste sa rozhodli grilovať kura a podávať ho s čerstvým šalátom zo sezónnej zeleniny. 

Vyzretejšie vína, s doporučeným odpočinkom v dubových sudoch, ktoré mu dodajú krémovitejšie tóny, dokonale zladíte napríklad s cestovinami plnenými zeleninovou pastou, hubovými smotanovými omáčkami a jahňacím mäsom.

Čo Chardonnay, to iný zážitok. Zaujímavé tóny sa viažu so zaujímavým procesom výroby

Ak ste zvedaví, čo môže vašim zmyslovým bunkám Chardonnay ponúknuť, len ťažko nájdete jednotnú a ucelenú odpoveď. Táto odroda je totiž silne ovplyvnená klímou, ktorá počas dozrievania hrozna zavládne. To, či je chladnejší, alebo naopak teplejší rok, zanechá podpis aj na vínach daného ročníka. V našich končinách môžete natrafiť na Chardonnay, ktoré vás zaplaví arómami medu, lieskových orieškov a sviežeho zeleného jablka alebo aj výraznejšími tónmi tropického ovocia – banánu, maracuje, manga a ananásu, akým je napríklad toto medailové Chardonnay, ročník 2018.

K výrobe Chardonnay sa dokonca viaže aj špecifická technológia s názvom battonage. Počas zrenia v sudoch alebo tankoch sa jemné kaly, ktoré sa pozbierajú na ich dne, z času na čas premiešajú so samotným vínom, aby ho neustále obohacovali jedinečnou aromatikou.

Variabilita plná chutí a aróm prešla svojím jedinečným vývojom

Ak sa práve chystáte otvoriť si fľašku Chardonnay, pripravte sa na malé prekvapenie. Takmer každé víno z tejto odrody má svoj odlišný rukopis. Vo všeobecnosti však možno povedať, že časom a vývojom ťažšie a vyzretejšie Chardonnay vystriedali sviežejšie, ovocné tóny. 

V 90-tych rokoch minulého storočia sme najčastejšie vo vínnych pivniciach nartrafili na Chardonnay vyzrievané v barikových sudoch, ktoré sa nieslo v duchu silných tónov dubových tanínov a bolo charakteristické dlhším procesom zrenia. Výsledkom bolo plné a krémové víno, s výraznou vanilkovou arómou, pripomínajúce hrianky alebo briošku. 

Dnes vinári inklinujú skôr k sviežejším, ovocnejším vínam, pre ktoré radšej opatrne zvoli kratší proces zrenia v sudoch. Za zmienku jednoznačne stojí aj fakt, že je Chardonnay nájdeme nielen v podobe klasických tichých vín. Je totiž základným vínom pre sekty typu champagne, konkrétne blancs de blancs (biele).

5 dôvodov, prečo milovať Chardonnay | regioWine

 Chardonnay patrí k slovenským vínam, na ktoré môžeme byť právom hrdí 

Hoci je táto odroda v celku náchylná na štipľavé jarné mrazy (skoro pučí), Chardonnay našlo svoj domov aj na úrodných pôdach Slovenska. Jej klony sú veľmi živé a silné, charakteristické svojim bujnejším rastom. Práve v dôsledku ohrozenia jarnými výkyvmi počasia vznikajú s touto odrodou problémy aj v známych pestovateľských oblastiach ako Chablis, Champagne alebo Chile v údolí Casablanca. 

U nás si Chardonnay mnohí majitelia vinohradov a vinári zamilovali práve pre schopnosti prispôsobiť sa k lokálnym klimatickým podmienkam. V roku 2000 dokonca zaznamenali slovenskí vinohradníci a pestovatelia hrozna nárast o dve tretiny z hľadiska plochy na pestovanie

Vyberte si aj vy na najbližšiu vhodnú príležitosť jeden zo slovenských skvostov menom Chardonnay. Alebo si ho v prípade, ak ste ho dostali do daru, pokojne odložte k archívnym kúskom a vychutnajte v tej správnej chvíli

Na zdravie, priatelia!

Využite iba teraz zľavový kupón

Pri nákupe nad 30€ získate iba teraz ceľkovú zľavu 3% na nákup vín Chardonnay. Kupón je platný do nedele 7.6.2020.

 chardonnay-2020 

Regionálne víno: Chardonnay, 2016, Suché, Promitor Vinorum | regioWine
Zatvoriť

Chardonnay, 2016, Suché

5.10
Chardonnay je najobľúbenejšia odroda na svete, tzv. biely žralok medzi vínami. Víno má svetložltú farbu a bohatú, extraktívnú chuť a vôňu s výraznými tónmi lieskových oriešok a manga.
Zobraziť všetky receptyDoporučujeme k jedlám: Hydina, Morské plody, Sladkovodné ryby, Teľacie mäso, Zrelé a ťažké syry [ zobraziť recepty ]
zobraziť profilVyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ]
 
Chardonnay, 2018, Suché, Promitor Vinorum | regioWine
Zatvoriť

Chardonnay, 2018, Suché

10.20
Víno má svetložltú farbu a bohatú, extratívnu chuť s tónmi tropického ovocia, ananásu, manga a žltého melónu. Vôňa je elegantná a dlhotrvajúca.
Zobraziť všetky receptyDoporučujeme k jedlám: Hydina, Morské plody, Sladkovodné ryby, Teľacie mäso, Zrelé a ťažké syry [ zobraziť recepty ]
zobraziť profilVyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ]