Takmer každý z nás sa rád vyjadrí, či mu niečo chutí, alebo nie. Či už je to jedlo, dezert, alebo víno, máme svoj názor. Radi vyjadrujete ten svoj práve k vínu? V tom prípade si určite prečítajte, čo presne by ste mali pri hodnotení vína zohľadňovať.
Vďaka našim radám môžete už pri najbližšej príležitosti zahviezdiť v spoločnosti ako znalý degustátor s vycibreným názorom.
Spoznajte hlavné kategórie na hodnotenie vína
Ak by sme hodnotili víno podľa toho, či nám jeho chuť imponuje, len ťažko by sa stanovili nejaké pravidlá, vďaka ktorým môžeme zaradiť vína do určitých kvalitatívnych kategórií alebo ich vôbec opísať. Traduje sa, že hodnotiaci systém, ktorý používame dodnes, vynašli už starovekí Rimania. Samozrejme, s malými úpravami.
Čo všetko teda zohráva rolu pri jeho posudzovaní?
Základom každého hodnotenia je trojica faktorov – color (farba), odor (vôňa) a sapor (chuť). K nim sa časom pridali aj rôzne prídavné podkategórie, ktoré víno pomáhajú lepšie opísať. Skôr, než sa však do posudzovania vína pustíte, presvedčte sa, že na váš úsudok nevplývajú také podnety z okolia, ktoré by ho mohli skresliť. Príkladom je dostatok svetla v miestnosti, prípadne alternatíva, akou je plameň sviečky, neutrálne pachy alebo dokonca chuť v ústach. Len tak totiž dokážete vnímať všetky tie odtiene hodnotiacich veličín, ktoré vám víno ponúka.
Color alebo farba vína veľa napovie o jeho veku
Vizuálne hodnotenie vína sa v prvom bode odráža od určenia, či ochutnávame červené, biele alebo ružové víno. Väčšinou je to jasné na prvý pohľad, avšak niektoré tmavšie odtiene rosé a mladé červené vína môžu tak trochu otriasť jednoznačným názorom. Okrem samotnej farby sa v z hľadiska tohto parametra posudzuje i viskozita a čírosť vína, preto sa skôr používa pojem vzhľad.
Pri bielom víne hovoríme v prípade bledých a menej intenzívnych odtieňov o mladom víne a naopak, pri žiarivých zlatistých až jantárových zábleskoch sa približujeme k starším vínam. Inak je to pri víne červenom, kde staršie vína dosahujú tehlové až hnedasté odtiene a víno práve naopak vekom stráca na intenzívnych odtieňoch purpurovej až fialovej farby. Ak prídete do kontaktu s ružovým vínom, zapamätajte si, že ich vek určuje škála odtieňov medzi svetloružovým rosé na jednej strane a marhuľovými odtieňmi na strane druhej.
Okrem samotnej farby je rozhodujúca pri hodnotení vína aj jeho čírosť alebo inak povedané priezračnosť. Možno ste už počuli, že skúsení znalci hodnotili “víno, ktoré malo iskru”. Nuž, a napokon nesmieme zabudnúť na viskozitu vína, ktorú zistíme podľa stôp tekutiny na stenách pohára, po ktorých necháme víno jemným pokrúžením stiecť.
Vyššia koncentrácia alkoholu a taktiež vyššia hodnota zostatkového cukru spôsobí, že víno zanecháva na stenách pohára stopy pripomínajúce slzy. Znamená to, že je víno hutnejšie. Na druhej strane, vína redšie, ktoré rýchlo skĺznu po stene pohára, obsahujú omnoho nižšie percentuálne zastúpenie alkoholu a sú teda slabšie.
Čo je odor alebo prečo víno vonia ako benzín, betón či mačací moč?
Hoci to neznie veľmi lákavo, je to tak. Aj takéto vône sa pri hodnotení vína často objavujú. Pri jej posudzovaní je najdôležitejšie eliminovať všetky možné látky a okolnosti, ktoré by charakter vône samotného vína mohli ovplyniť. Príkladom je silný parfém alebo vôňa v samotnej miestnosti.
Odor – vôňa vína sa hodnotí v troch úrovniach. Na začiatok hovoríme o primárnej úrovni, ktorá pramení z vône samotného hrozna. Tu rozoznávame kvetinové a ovocné vône. Ak ste si dosiaľ mysleli, že sa tieto vône objavujú vo vašom obľúbenom víne preto, že ich tam vinár v určitej fáze výroby primiešal, mýlili ste sa. Víno sa vyrába výhradne z hrozna a vôňu pripomínajúcu ovocné zložky spôsobujú spoločné molekuly, ktoré hrozno a dané ovocie má.
NÁŠ TIP: Prečítajte si viac o zaujímavých mýtoch o víne v našom nedávnom článku Mýty a fakty o víne. Vedeli ste, že…
Sekundárna vôňa vína sa objavuje vďaka fermentácii a vzniká pri samotnej výrobe vína. Vo svojich jednotlivých fázach sa uvoľňuje aróma alkoholu, kvasiniek, ale i vône ako klinčeky, škorica či med. Nuž, a napokon, terciárna vôňa vína. Tú získava víno až pri zretí, napríklad v sudoch. Často tak na seba naviaže vône dreva, vanilky, dymu alebo čokolády. Možno to znie trochu uletene, no vo víne môžete pozorovať až tisíce rôznych pachov či vôní. Medzi najzaujímavejšie, ktoré sa v hodnotení vína vyskytli, patria vôňa toastu, spálenej gumy, kože, čerstvého mäsa, myšaciny alebo zmoknutej psej srsti.
Aby ste sa vo všakovakých vôňach a arómach, ktoré víno dokáže mať, mohli prehľadne zorientovať, určite vám pomôže šikovný aróma krúžok. Túto pomôcku využíva nejeden degustátor, aby nielen odhalil, ale i správne popísal jednotlivé vnemy, ktoré jeho nos zachytí.
Keď víno chutí sladko či slano
Slané víno? Áno, pokojne. Pri hodnotení chuti rozoznávame všetky štyri základné chute, ktoré náš jazyk pozná. Nemali by ste byť teda prekvapení, keď sa vám víno zdá príliš slané alebo dokonca horké. Hľadajte za tým množstvo minerálov, ktoré víno ovplyvňujú a v prípad horkosti sa jedná o triesloviny, ktoré na koreni vášho jazyka vysielajú horkastý nádych.
Hodnotenie vína podľa bodov. Rozhoduje prvý dojem
Okrem týchto troch základných parametrov určujú hodnotu vína i mnohé čiastkové ukazovatele. Veľkú rolu však zohráva i celkový dojem, ktorý by sme si mali nezaujato vytvoriť sami. Zakladá sa najmä na úrovni prvého dojmu, každé ďalšie sústo slúži len ako doplnok k samotnému hodnoteniu. VIeme teda, podľa čoho sa víno hodnotí. Aký je však výsledok hodnotenia alebo porovnávací systém?
Víno sa boduje. A to hneď podľa niekoľkých systémov bodovania. Veľmi často sa stretnete so stobodovým systémom. Jeho rozmedzia bodov hovoria jasne:
100 – 96 mimoriadne víno
95 – 90 vynikajúce víno
89 – 85 veľmi dobré víno
84 – 80 dobré víno
79 – 70 priemerné víno
70 a menej podpriemerné víno
Druhým najčastejšie používaným systémom na posúdenie kvality vína je dvadsaťbodový systém. Ten charakterizuje vína v nasledovnej škále čísel:
20 – 18,5 vynikajúce víno
18,4 – 17,5 veľmi dobré víno
17,4 – 16,5 priemerné víno
16,4 a menej víno podpriemernej kvality
Dobré rady pre hodnotenie vína priamo od odborníkov
Keď už presne viete, čo všetko by ste mali pri posudzovaní vína zohľadňovať, nezabúdajte, že hodnotenie vína sa vníma ako celok. Práve preto je dôležité zamerať sa aj na detaily, aby vaše hodnotenie nebolo ničím a taktiež nikým ovplyvnené. Odborníci, ktorých rukami prešlo nejedno medailové víno by vám poradili aj tieto štyri dobré rady.
Rada prvá – voňajte pri okraji pohára
Ak obsahuje víno vyšší percentuálny pomer alkoholu, zložky buketu alebo inak povedané vône, či arómy, sa sústreďujú pri stenách pohára. Nenakláňajte sa teda nad stred pohára, kde je vyššia koncentrácia alkoholu, ale jemne priložte nos k jeho okraju.
Rada druhá – vyberajte si vhodné prostredie na degustáciu a hodnotenie
Okrem toho, že pre degustáciu vína vyberáte príjemné prostredie, dajte si v prípade, ak budete víno aj hodnotiť, záležať na tom, aby vás nerušili žiadne výrazné vplyvy.
Pred hodnotením vína alebo počas neho sa neodporúča fajčiť, piť výrazné nápoje ako káva či čierny čaj, alebo si dopriať porciu pikantného jedla. To všetko môže vaše zmysly ovplyvniť natoľko, že vaše hodnotenie nebude adekvátne.
Rada tretia – neutralizujte
Tento trik, ktorý používajú aj profesionálny degustátori pri hodnotení vína, vám zaručí, že budú vaše chuťové poháriky vždy dokonale pripravené na nový hlt vína. Pre neutralizovanie chuti majte po ruke vždy jemne perlivú alebo dokonca neperlivú vodu a kúsok chleba, či tvrdého syra.
Rada štvrtá – prvé slovo platí, druhé…
To, čo platí v prostej detskej riekanke, zohráva dôležitú úlohu aj pri hodnotení vína. Ten najlepší dojem získate vždy v úvode. Ak si nie ste niečím istý, nechajte hodnotenie daného vína na neskôr. Každý ďalší hlt môže byť totiž pre správny posudok väčšmi zavádzajúci, než neistý prvý dojem.
Zaujalo vás hodnotenie vína natoľko, že by ste si radi vyskúšali svoje znalosti pri nejakej degustácii? Radi vás privítame na niektorom z našich podujatí, kde sa vždy nielen skvele zabavíte a ochutnáte niekoľké z našich medailových skvostov, ale dozviete sa i nové, cenné rady zo sveta regionálnych vinárov, ktorí vinárstvu zasvetili celé svoje srdce.
Využite iba teraz zľavový kupón
Pri nákupe nad 30€ získate iba teraz ceľkovú zľavu 3% na celý nákup. Kupón je platný do nedele 22.3.2020.
hodnotime-vino
Chardonnay, 2018, Suché
![]() |
Doporučujeme k jedlám: Hydina, Morské plody, Sladkovodné ryby, Teľacie mäso, Zrelé a ťažké syry [ zobraziť recepty ] |
![]() |
Vyrobené vo vinárstve: Promitor Vinorum, Galanta [ zobraziť profil ] |
Pinot Noir (Rulandské Modré), 2016, Suché
Doporučujeme k jedlám:
Bravčové mäso, Grilovanie, Hovädzie mäso, Hydina, Mäkké a jemné syry, Mastné ryby, Teľacie mäso
[ zobraziť recepty ]